Henry Ford

Ikke mange amerikanere kan sies å ha etterlatt en så stor effekt på omverdenen som Henry Ford. Mannen er en av historiens mest kjente entreprenører, og han hylles som en av de største amerikanerne gjennom tidene. Hans irske blod og analytiske tankegang gjorde ham ustoppelig på veien oppover, mot toppen av finanspyramiden.

De svarte T-Ford modellene som selskapet Ford Motor Company solgte i hundretusener revolusjonerte måten mennesker så på bilen. Fra å være et luksusleketøy ble bilen en smart, rask løsning som ikke kostet mer enn hva den alminnelige mannen i gata kunne skrape sammen på noen måneder. Tenk deg at man kunne kjøpe en splitter ny bil for tre hundre dollar! Henry Ford tenkte ut de smarteste, mest effektive løsningene med produksjonen og distribusjonen av T-Ford modellen, noe som fikk samlebåndene til å gå utrolig raskt.

Før i tiden bygde man bilene i større deler, og hver mekaniker gjorde et mer omfattende arbeid. T-Ford ble starten på oppdelingen av arbeidsoppgavene. Ford hadde en noe mørk side – bilprodusenten var en ganske åpen nazitilhenger, og har skrevet flere antisemittiske tekster. Samtidig skapte han arbeidsplasser i Sovjetunionen, India, Sør-Afrika, Brasil og andre land med en «arbeidsvillig befolkning».

Uten Ford hadde vi ikke hatt biler som Ford F100, F150, E-Serie og klassikeren Ford Econoline. Så mange flotte pickup biler og vans har kommet ut av Ford-fabrikkene gjennom årene at det er vanskelig å ikke klappe for Ford-familien.