Humvee og Hummer

Den amerikanske hæren står bak flere kraftige firehjulstrekkere som har kommet på det private markedet. Wrangler-modellene og Humvee-bilene er de to beste eksemplene. Humvee-modellene dukket opp på 80-tallet, navnet stammer fra en abbreviasjon – HMMWV, som står for High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle. Altså er dette et mobilt, universalt motorkjøretøy med mange funksjoner.

Man kjenner igjen en Humvee fra lang avstand – så fort man begynte å se de militære Humvee-bilene på TV, steg etterspørselen for masseproduksjon til værs. Slik kom Hummer på banen. Den aller første Hummeren dukket opp i bilsalongene 1992, og kaltes for Hummer H1. Dette er det nærmeste man kommer en militær Humvee uten å bli ansett som terrorist. H1 var en revolusjon på veiene, men mange mente bilen var litt for skremmende til å ha stående foran huset.

Hummer H2 dukket opp i 2003 og viste en annen side av den klassiske firehjulstrekkeren. H2 er en bil i luksusklassen, med en seksliters motor og en komfort man virkelig manglet i H1. To år etter, i 2005, kom Hummer H3, den siste fra denne bilprodusenten. Dette er den minste av bilene i Hummer-serien, derfor er den mer vanlig å se i Europa enn de to eldre modellene. Den er fortsatt over fire meter lang og veier over to tonn, men sett i forhold til H1 og H2 er Hummer H3 et lite barn.